Rehab och strukturerad planering! 

Tre veckors rehabilitering har gått och jag är åter i tjänst. Det är helt otroligt att få möjligheten att vara på rehab hos reumatologen i Kalmar! 
Att få träningsprogram och få träna hela dagarna i tre veckor???? det är lite mer utmanande att få tiden att räcka till när man återigen är tillbaka i vardagen! Men det hindrar ju inte mig från att frivilligt ge mig ner i tortyrkammaren för att dunka watt. Men en sak jag tidigare slarvat med är balans och rörlighetsträning. Men nu med program för alla tänkbara situationer så handlar det bara om att höra det #baragort helt enkelt. 
Det krävs ju minst sagt en smula planering att få till allt men det är väll också lite tjusningen med att satsa inför utmaningar att få livet att fungera så bra det bara går. Jag tänker lite såhär:
Vi har alla 24 timmar på ett dygn och då handlar det om att disponera tiden optimalt om man ska få till arbete, familj och träning. Så är det! Jag lägger merparten av mina cykelpass hemma då jag har familj, det innebär iofs en initial investering i en träningscykel själv kör jag på en monark LT2, efter att den är inhandlad och kalibrerad är det ”bara” att göra jobbet! Det vill säga ta fram ett träningsprogram och sedan följa det. Men, lyssna på kroppen det är inte alltid bra att köra 100% ibland behöver kroppen ett längre och mer lågintensivt pass. Ge den då det! 
Vad det beträffar den första disciplinen i triathlon simma kan detta med fördel kombineras med familjehäng i simhallen. Ta med lättare förtäring och sedan kan man ligga där och nöta längder. Det går givetvis inte alltid att göra det men, ibland och tro mig alla i familjen uppskattar ju vatten och bus! 
Vad det beträffar min största akilleshäl i denna mytomspunna sport så kommer vi till löpningen. Jag har pga div diagnoser svårt att få löpningen att sitta. Det blir stundtals till och med olidligt att genomföra vissa pass. Mycket handlar ju också om dagsformen! Men efter att fått möjlighet att träffa en podiater fick jag så många bra tips och idéer om vad jag ska göra och hur för att få igång även denna gren! 
Det innebär inte helt förvånande ett gäng inköp och en hel del träning men med en garanti om att det kommer att få mig att springa såväl snabbare som mer energisparande är det sannerligen värt allt smör i Småland. Sen gör det ju inte annat än gott att ha skor och ilägg på recept från landstinget det innebär i praktiken att man har ett högkostnadsskydd för att kroppen inte kan pga sjukdom fixa det utan dessa hjälpmedel. Det innebär ju inte annat än att jag får möjlighet att träna på lika villor som en utan en massa sjukdomar och det tackar jag speciellt för ??
Då jag reser ganska mycket i arbetet och när jag väl är i en på kontoret kan jag springa innan jag åker hem för dagen. Detta gör att jag får mer tid till familjen och kontemplation! 
Sen kommer vi till min stora passion? ?? det kan vara det mest kostnadsdrivande jag någonsin sysslat med. Men då jag har de funktionsnedsättningar jag har är det direkt avgörande hur jag sitter och hur jag ska sitta för att få så lite besvär av dem och mer besvär som alla andra att det gör ont att cykla för det gör det verkligen. Detta innebär att jag i perioder är näst intill besatt av att hitta rätt komponenter till mitt fartvapen. 
Jag har börjat att landa i vad det är för cykel som ska byggas och anpassas för att möta mina behov. Detta gör dock att det måste beställas i delar för att passa optimalt. Det finns väldigt mycket kompetens att tillgå i din lokala cykelaffär. Viktigt för ALLA är att göra en grundlig ”bikefit” för att veta hur just DU ska sitta och vad du bör ha för storlek osv på din cykel. Det är viktigare än om du kör på en instegscykel eller det värsta tänkbara pengar kan köpa! 
Det vi kommit fram till i mitt fall är att jag behöver ha elektroniska växlar för att jag ibland är så svullen och svag i händerna att det tom blir svårt att växla med mekaniska, detta då vinkeln på min handled vid växling gör att händerna helt eller delvis domnar bort. Så Sram red E- tap är det jag ska gå på! sen älskar jag också att leta och för den delen hitta de saker som gör att jag med så lite obehag som möjligt ska kunna cykla och helst fort också. Jag letade väldigt länge innan jag fann de bromsar som är optimala för mig. Ofta är bromsreglagen till tempocyklar väldigt smala vilket gjort att jag inte pga smärta har kunnat bromsa fullt ut;( men nu har jag funnit dem!!! ? 
Lite mer greppvänliga kolfiber reglage från Profile design som även är ställbara så jag inte behöver sträcka ut i ytterlägen för att få full bromsverkan. Jag vet vad ni tänker….. du ska väll inte bromsa bort farten? Nej självklart inte men jag vill gärna ha vetskapen om att jag kan få stop på ekipaget om det behövs;) psykologisk krigsföring ni vet?
Resterande delar handlar mer om rent nörderi för att få till en helhet som passar just mig! Jag har en rad spännande samarbeten som jag lite längre fram har tänkt att offentliggöra men jag håller lite på den informationen!
Ta väl hand om er och varandra och kom ihåg att inte överanalysera allt hela tiden testa på vårt motta;) #baragort/ Mats från luften på väg till Kiruna

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *